KSD Energoutil Ełk – Team Cresovia Górowo Iławieckie

Wygrana za 2 punkty!

Nasi siatkarze przystąpili do 1 seta bardzo zmotywowani i skoncentrowani, nie pozwalając gościom nawet przez chwilę pomyśleć o zwycięstwie. Dobra zagrywka utrudniała przyjezdnym rozegranie, a nasze przyjęcie sprawiało, że rozgrywający mógł reżyserować grę według wcześniej ustalonego scenariusza. Po dobrym początku, chwila dekoncentracji i błędy w przyjęciu spowodowała trudności wyprowadzenia pierwszej akcji ze strony naszych zawodników. Goście doprowadzili do remisu i gry na przewagi. Jednak jak to w sporcie bywa dopiero ostatni punkt przesądza o wygranym secie, który kończy się na naszą korzyść 26:24.
Druga partia spotkania rozpoczęła się od błędów technicznych po obu stronach siatki. Ełcki zespół napędza coraz lepsza gra. Jednak to nie wystarcza, aby wygrać tego seta i przegrywamy go na przewagi 24:26.
Set trzeci rozpoczyna się grą punkt za punkt. Końcówka seta należy jednak do naszych zawodników, a silna zagrywka i czujność przy siatce skutkuje wygraną w tym secie do 22.
Pierwsza akcja czwartej partii mogła podobać się kibicom, długie wymiany, mocne ataki z obu stron oraz ofiarna gra w obronie. Mecz mógł się coraz bardziej podobać, a gra obu zespołów faktycznie przypominała walkę drużyn aspirujących do gry o 1 miejsce w lidze. Niestety ponownie przegrywamy tego seta na przewagi 27:29.
Tradycja w wykonaniu naszego zespołu musi być podtrzymana, czyli gramy tie-break’a. Po wyrównanym poczatku, od stanu 8:7 nasi zawodnicy przejmują kontrolę nad przebiegem seta, ale przy stanie 11:9 przychodzi rozluźnienie i proste błędy, a na tablicy widnieje remis po 13. W końcówce emocje sięgnęły zenitu, mobilizacja naszych zawodników skutkuje dobrym przyjęciem oraz mocnym atakiem i jest meczbol. Na zagrywce staje nasz atakujący, który silnym uderzeniem zmusza przeciwnika do popełnienia błędu w przyjeciu a spotkanie kończymy atakiem z przechodzącej piłki.
Mecz stał na dobrym poziomie, jednak niekiedy losy setów mogły potoczyć się zupełnie inaczej, a co za tym idzie wynik całego spotkani byłby bardziej satysfakcjonujący.
KSD Energoutil Ełk – Team Cresovia Górowo Iławeckie 3:2 (26:24; 24:26, 25:22, 27:29, 15:13).
Skład zespołu: M. Klauza, Ł. Leszczyński, J. Ćwiklewski, Ł. Boć, D. Jaroszewicz, B. Hodana, D. Kular (l) oraz M. Kraszewski, M. Borowski.
Trener zespołu: M. Magreta
Kolejne spotkanie zostanie rozegrane na wyjeździe 23 marca (sobota godz. 17) w Lidzbarku Warmińskim i będzie to ostatni mecz naszej drużyny w sezonie 2018/2019.
Dziękujemy za przeprowadzane w tym sezonie relacje live z meczy dla Konrada Siemaszko.

Udział w Lidze współfinansowany jest z Budżetu Gminy Miasta Ełk